Achter de schermen

Afgelopen december was ik in dierentuin Artis met een vriendin. Ik ben dol op het fotograferen van dieren. Hoewel ik er niet altijd geduldig genoeg voor ben en dat heb je wel nodig voor het perfecte plaatje. Toen ik daar rondliep kreeg ik ineens een sneak peek achter de schermen van het chimpansee verblijf van Artis. Een rood en oranje kamer met vrolijke rood, geel en blauw geschilderde stoelen in het verder redelijk donkere binnenverblijf van de chimpansees. Op de muur de foto’s van alle chimpansees met hierop hun naam en vermoedelijk hun geboortedatum. Een grote koelkast met lekkers, of misschien wel medicijnen of nog iets anders. Fruit wat nog rijp ligt te worden op de verwarming en een medewerker van Artis die de boel aan het opruimen was. 

“Super boeiend en ontzagwekkend”

In dit geval niet persé een spectaculair beeld, maar toch heeft achter de schermen voor mij iets magisch. Hoe krijgen zij alles wat ik zie voor elkaar? Welke mooie plannen zijn ze aan het maken? Wat wordt er besproken? Wat gaat er goed? Maar ook wat gaat er minder goed terwijl ik er geen weet van heb? En hoe fixen ze dat dan? Want voor de schermen moet de “show” natuurlijk onverminderd mooi doorgaan. Ik ben zo iemand die dol is op die dierentuinseries die ons een kijkje achter de schermen bieden en ook de ‘achter de schermen’ documentaires van films en series sla ik niet over. Wist je bijvoorbeeld dat als je Planet Earth op TV kijkt en je wacht tot na de aftiteling er ook altijd een stukje achter de schermen getoond wordt? Jaren duurt het soms om bepaalde scenes te schieten. Super boeiend en ook heel ontzagwekkend.

Laatst bedacht ik me ineens dat ik bij Ynnovate mensen ook vaak een sneak peek achter de schermen geef. Eigenlijk bij iedere training die ik geef. Ik ben blijkbaar geen trainer die als een alwetende persoon de groep wel even vertelt hoe het moet en gaat. Nee ik ben een trainer die in de dagelijkse praktijk van het begeleiden van innovatiesessies van alles tegen komt en dit deelt met de deelnemers aan de training. Meestal gaat het goed, soms iets minder goed, maar bijna altijd anders dan verwacht. En dat terwijl de “show” onverminderd doorgaat zonder hinder voor de deelnemers (tenminste, dat hoop ik). Dat laatste is belangrijk voor deze deelnemers. Innoveren is immers al lastig zat, dan willen ze wel kunnen vertrouwen op hun procesbegeleider. Die heeft er verstand van en weet hoe het moet. En dus fix ik het en zorg ik dat mijn groep het beloofde resultaat haalt.

“Hoe ik soms glorieus faal”

Dat wat ik in de dagelijkse praktijk tegenkom, hoe ik daar soms mee worstel en hoe ik het oplos – of juist hoe ik soms glorieus faal – deel ik graag. Blijkbaar geef ik de deelnemers van onze trainingen, Ynnovators(-in-spé),  graag een kijkje achter de schermen en vind ik het niet erg om te laten zien dat ik, ondanks mijn ervaring, niet altijd alles makkelijk vind. En wat blijkt, het delen van ook de lastige momenten, blunders en onzekerheden, wordt gewaardeerd. Kennelijk is het voor deelnemers aan de training fijn om te horen hoe best practices en overtuigingen zijn ontstaan en om te weten dat zij niet de enige zijn waarbij niet altijd alles even gemakkelijk gaat. 

De deelnemers delen vervolgens ook weer hun ervaringen. En daar word ik dan weer heel blij van. Want op die manier leren de Ynnovators-in-spé ook veel van elkaar en leren ze elkaar én elkaars kwaliteiten beter kennen. Zo worden we een netwerk dat onderling meerwaarde biedt. Daarnaast leer ik op mijn beurt ook weer veel van hun ervaringen. Niet alleen hoe ik bepaalde problemen op kan lossen of situaties het hoofd kan bieden, maar ook hoe ik nieuwe Ynnovators in de toekomst nog beter kan helpen. Tot slot levert het delen van ervaringen een sfeer van gelijkwaardigheid, respect en vertrouwen op. En dat is weer belangrijk om een goede en veilige omgeving voor leren te creëren. Zo worden we er allemaal beter van.

“Daar ligt voor mij de ware magie van -achter de schermen-“

En dat is misschien wel wat ik zo bijzonder vind aan ‘achter de schermen’. Dat je kunt zien hoe mensen knokken voor een goede show of een gewenst resultaat. Het gaat niet om niet de magie van een sprookjeswereld waarin de prins uiteindelijk altijd zijn prinses verovert (of andersom ;)). Niet om de magie van de getoonde ‘werkelijkheid’, van de ‘show’ die altijd maar sprankelt. Maar om de magie van de échte wereld waarin we soms huilen en vaak lachen. Een wereld waarin gestreden wordt en we zowel blunderen als successen boeken. Een wereld die meestal helemaal niet magisch voelt, maar wel iets magisch biedt. De magie van het met elkaar leren en samen beter worden dan we alleen ooit hadden kunnen zijn. Daar ligt voor mij de ware magie van ‘achter de schermen’.

 

Dit blog is ontstaan tijdens mijn 2x50Challenge en iets uitgebreid voor Ynnovate. De 2x50Challenge is een initiatief waarin ik mijzelf heb uitgedaagd om 1 keer per week, 1 foto te publiceren gemaakt met mijn spiegelreflexcamera met 50mm lens en daarbij een blog te schrijven. Weten waarom ik deze challenge ben aangegaan of ben je nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Kijk dan op 2x50Challenge.com.

About Inge van Dijk

Inge is Ynnovator sinds 2012 en sinds 2016 full-time aan de slag voor Ynnovate. Daarvoor was ze werkzaam voor de RDW als Business Analist. Haar kracht ligt in “anders dan anders” en “verbinden”: Voor ieder doel de juiste, bij voorkeur originele, werkvorm kiezen waarbij ze graag technieken combineert. Daarbij probeert ze de juiste mensen in verrassende combinaties bij elkaar brengen en prikkelen om uit patronen te breken. Bij Ynnovate combineert ze haar liefde voor kennisdeling en innovatie tijdens het geven van trainingen en het begeleiden van sessies.
This entry was posted in Blogpagina. Bookmark the permalink.

Comments are closed.