De allereerste Ynnovator ooit

Onlangs verwelkomden we de 1.000e Ynnovator bij het netwerk, wat een mijlpaal! Maar minstens zo speciaal is natuurlijk de allereerste Ynnovator! We doken ons archief in waaruit bleek dat Tamara Huffmeijer, nu werkzaam bij de gemeente Leudal, de eerste was die zich ooit aanmeldde voor de Ynnovate Training. Een mooi moment om haar eens de hemd van het lijf te vragen hoe ze die jaren Ynnovatorschap ervaart!

 Jij was de allereerste Ynnovator! Wist je dat?
“Nee! Dat was een leuke verrassing toen ik het hoorde. Ik weet nog wel heel veel van die training waaraan ik deelnam, dat was in Amsterdam in december 2011. Helen Kuyper gaf die eerste training. Ik kan me de locatie, de mensen nog goed herinneren… ik weet gewoon nog dat ik zo super enthousiast terug kwam! Ik werkte toen bij de gemeente Veghel en deed samen met mijn collega Nadina Hamzic-Ibrahimovic mee. Bij terugkomst hebben we de organisatie meteen gespamd met oefeningen om uit je vaste denkpatronen te komen. We hebben allebei krullen – ik donker en Nadina blond – dus we noemden ons Salt ’n Pepper. En zo gingen we als kersverse Ynnovators Veghel in!”

Wat maakte je zo enthousiast?
“We leerden echt op een hele andere manier met problemen om te gaan. Dat brainstormen met post-its, dat kenden we wel. Maar dan bedenk je ideeën, plak je ze op en dat was het dan. Nu kreeg je echt een methode aangeleerd om zelf ook met goede ideeën te komen, hieruit te kiezen en de beste ideeën uit te werken. Dat was voor ons echt nieuw. Het begeleiden van een Ynnovate sessie zelf was al heel erg anders en spannend, ook omdat je dat gewoon nog nooit had gedaan. Alles aan de training was nieuw, zeker voor toen.”

“Nu kreeg je echt een methode aangeleerd om zelf ook
met goede ideeën te komen, hieruit te kiezen en de beste
ideeën uit te werken. Dat was voor ons echt nieuw.”

We zijn nu zeven jaar verder, gebruik je de Ynnovate methode nog steeds?
“Ja zeker, heel veel! Na mijn werk bij de gemeente Veghel ben ik een periode als zelfstandige aan de slag gegaan. Ik gebruikte het toen veel in mijn opdrachten. Sinds anderhalf jaar werk ik bij de gemeente Leudal als procesregisseur. Ook in mijn huidige werk is het heel goed toepasbaar. Ik werk veel aan burgerparticipatievraagstukken, waar je met verschillende belangen te maken hebt. Ik doe nog steeds vaak de ‘standaard’ Ynnovate sessie, maar gebruik ook problem mapping of omdenken als ik aan de slag ga. Op het moment dat ik het doe, ben ik er niet meer zo bewust mee bezig als toen, het hoort nu gewoon bij mijn manier van werken. Het is echt automatisme geworden.”

Dat klinkt allemaal super positief! Er zijn vast ook dingen lastiger.
“Waar ik van baal is de vaak slechte follow up. Dat je een sessie hebt gehad waar mensen met veel energie uitkomen, maar dat het dan nog steeds bij de mensen zelf ligt of ze er ook echt iets mee gaan doen. Je ziet toch vaak dat er dan niets mee gebeurd. Als procesbegeleider zit ik daar zelf achteraan, maar eigenlijk zou dat anders moeten. Daarom volg ik nu het Allround Ynnovator Programma, zodat ik meer tools heb om straks ook die follow up beter te organiseren.”

“Dat je een sessie hebt gehad waar mensen met veel energie
uitkomen, maar dat het dan nog steeds bij de mensen zelf ligt
of ze er ook echt iets mee gaan doen.”

En wat zie je als het hoogtepunt van zeven jaar Ynnovatorschap?
“Het mooiste blijft toch wel dat je sessies draait met mensen die binnen komen met een iPad en achter een bureau gaan zitten. Ik heb een keer een sessie begeleid met juristen en rechters. Die kwamen echt binnen met de houding van ‘Wat is dit voor een onzin, wat gaan we doen? Weet je wel dat ik het heel erg druk heb?’. En dan komen ze bij het begin ook nog zeggen dat ze niet in de kring willen zitten, omdat ze zich er niet prettig bij voelen. Dan begin je al te zweten, dat is geen fijne start hoor! Maar als het dan lukt om hen mee te krijgen en dat ze na vier uur enorm blij zijn met het resultaat, dan is dat toch echt mijn hoogtepunt. Dat contrast is zo groot, chagrijnig binnen komen en vol energie weer de deur uit. Daar krijg ik dan weer zoveel energie van!”

Heb je nog een goede tip voor nieuwe Ynnovators?
“Zorg dat je het gaat doen. Je moet vlieguren maken om meer feeling te krijgen met de werkvormen en het vertrouwen in jezelf dat je het kunt. Dat hoeft echt niet altijd in een standaardsessie, kleine elementen eruit halen en oefenen in een workshop of vergadering is al een stap. Voor mij is het echt een van de belangrijkste stappen in mijn loopbaan geweest, dat ik de training mocht volgen. Dat heeft heel veel betekend voor mijn carrière. Ik heb wel veel creativiteit in me, maar zeker bij de overheid is de vraag hoe je dat in de praktijk omzet naar concrete resultaten. Als ik kijk hoe vaak ik nu groepen van een probleem naar resultaat begeleid, Ynnovate past daar gewoon zo goed in. Ja, ik ben daar echt wel heel trots op!”

“Voor mij is het echt een van de belangrijkste stappen
in mijn loopbaan geweest dat ik de training mocht volgen.
Dat heeft heel veel betekend voor mijn carrière.”

This entry was posted in Ynnovator aan het woord. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord