Ik dacht altijd dat ik een lonely nut was


Carmen Nolten-Laan van de gemeente Heerhugowaard is misschien wel de eerste Ynnovator van het inmiddels bijna 500 tellende Ynnovators netwerk waarbij die titel officieel op haar visitekaartje staat. De hoogste tijd dus om deze Ynnovator eens aan de tand te voelen voor weer een nieuwe editie van “Ynnovator aan het woord”! 

Carmen is naast haar werk als Ynnovator verantwoordelijk voor de Heerhugowaard Academie. De Academie verzorgt het opleidingsprogramma bij de gemeente Heerhugowaard. In haar werk probeert Carmen altijd zoveel mogelijk innovatie en vernieuwing te brengen. ‘Een voorbeeld daarvan is het opzetten van een stagebureau van stagiaires door stagiaires. Ook in mijn eigen werk probeer ik steeds dingen slimmer en beter te doen. Want des te sneller ik mijn werk heb gedaan, des te meer tijd ik over heb om me bezig te houden met innovatie!‘

Geen lonely nut
Door Serious Ambtenaar 2013 maakte Carmen kennis met Ynnovate. ‘Ik deed mee als vrijwilliger in Zaandam en werd enthousiast van de aanpak. Toen ik daarna de Ynnovate Training deed dacht ik ‘dit is het gewoon, dit is wat ik altijd al doe!’. Ik ben er altijd al mee bezig, met vernieuwing en het zoeken naar creatieve oplossingen. Ik dacht altijd dat ik maar een lonely nut was, maar via Ynnovate kwam ik allemaal gelijkgestemden tegen. Dat vind ik zo leuk aan het netwerk! We zijn allemaal verschillend, maar wel op zoek naar nieuwe manieren van werken.’ Ook aan de Masterclass Visual Notes heb ik heel veel gehad. Inmiddels teken ik ontzettend veel, zelfs mijn boodschappenlijstjes teken ik.’

“Ik dacht altijd dat ik maar een lonely nut was,
maar via Ynnovate kwam ik allemaal gelijkgestemden tegen;
dat vind ik zo leuk aan het netwerk!”

Uitwisseling
Eén van de dingen die Carmen veel doet is samenwerken met andere gemeentes in Noord-Holland. ‘Er is hier inmiddels een aardig netwerk van Ynnovators ontstaan. Als je een vraag stelt dan is er altijd wel iemand die wil helpen of een goed idee heeft.’ Ook gaat Carmen regelmatig aan de slag bij een andere overheidsorganisatie, als (Pleio-)trainer, facilitator, of wilde gans. ‘Dat vind ik gewoon leuk om te doen, maar is ook de daad bij het woord voegen. Er wordt hier zoveel gepraat over samenwerken tussen gemeentes, maar het blijft vaak bij praten. Door ernaar toe te gaan en je in te zetten, werk je pas écht samen. Ik hoef daar niets voor te hebben ofzo, daar zijn mensen wel eens verbaasd over. Je komt zomaar en je vraagt niks? Maar dan heb ik toch de overheid weer geholpen? En als zij hetzelfde terug doen, zijn we allemaal weer een stuk verder.’

“Er wordt hier zoveel gepraat over samenwerken
tussen gemeentes, maar het blijft vaak bij praten.”

Uitbreiding
Nu is Carmen nog de enige Ynnovator in Heerhugowaard en dat is soms best lastig. ‘Ik heb wel een paar sessies gedaan binnen de gemeente en maak veel gebruik van Visual Notes, maar alleen blijft toch maar alleen. Ik kan wel in mijn eentje enthousiast gaan rondspringen, maar dat heeft weinig zin.’ Daarom komt er in het najaar een incompany Ynnovate training bij de gemeente, zodat we meteen een groep Ynnovators hebben waarmee ik samen kan optrekken. Daar heb ik ongelofelijk veel zin in!’

Doen
‘Ik heb er moeite mee dat er binnen de overheid zoveel wordt gepraat. Heel veel is er al, het is vaak een kwestie van gedrag en doen.’ Het belangrijkste advies van Carmen is dan ook: ‘gewoon doen. Niet denken ‘het is gek’, maar gewoon starten met iets kleins. Want zelfs met de kleinste acties kun je al zoveel bereiken.’ En met een laatste oproep wil ze graag afsluiten: ‘doe allemaal mee met Serious Ambtenaar volgend jaar want dat is echt geweldig om te doen!’

“Zelfs met de kleinste acties kun je al zoveel bereiken!”

This entry was posted in Ynnovator aan het woord. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord