Ik zoek altijd naar manieren om anders bezig te zijn

Wanneer je bij de gemeente Medemblik rondloopt in het pand valt het je direct op: in elke vergaderruimte hangen smiley-posters. “Tja, het is bijna een handelskenmerk van me geworden. Elk overleg begin ik er mee: wat gaat er goed en wat kan er beter?” Ynnovator Marc Meendering past het Ynnovator zijn dagelijks toe. Hoog tijd om eens te horen hoe deze enthousiaste en tegelijk nuchtere West-Fries, geboren, getogen en werkzaam in Medemblik, zijn Ynnovatorschap invult.

Als je Marc spreekt, spat het enthousiasme er vanaf. De methodiek leerde hij 1,5 jaar geleden kennen tijdens zijn deelname aan een Incompany Ynnovate Training samen met de Lean-adviseurs in zijn organisatie. De manier van werken sluit perfect aan bij zijn manier van doen. Inmiddels past hij het Ynnovator-zijn toe op wie het maar wil horen: inwoners, collega’s én vrienden.

“Ynnovate is voor mij de accelerator geweest, de katalysator van het op een andere manier bezig zijn, zowel werk als privé. Op het werk pas ik het bijna dagelijks toe. Niet zo zeer in complete Ynnovate Sessies van 4 uur, maar in kleine dingen. Elk overleg begin ik met de smiley posters: wat gaat er goed en wat kan er beter? We vieren onze successen en gaan door op wat er beter kan. Dat werkt, want die overleggen zijn opbouwend, dragen meer bij en doen veel meer met ons als organisatie. Maar ook bij het organiseren van de jaarlijkse spinningmarathon en het benefiet popfestival in Medemblik pas ik het toe. Het helpt écht. Dus ja, iedereen moet er aan geloven bij mij!”

“Elk overleg begin ik met de smiley posters:
wat gaat goed en wat kan er beter?”

Goed gevulde gereedschapskist
“De Ynnovate Training heeft me heel veel tools gegeven. Voor de meest uiteenlopende zaken pak ik daar af en toe gereedschap bij. Ik vind het heel belangrijk om die gereedschapskist te blijven vullen. Ik zoek altijd naar andere manieren, om anders bezig te zijn en om mensen op een andere manier te motiveren. Ik volg nu de Ynnovate Leerroute ‘Aan de Slag’, waar ik net allemaal tools heb gekregen om te ideeën en projecten versimpelen. Super gaaf en een goede aanvulling voor m’n gereedschapskist.”

Lean in een Ynnovate-jasje
Marc is onderdeel van een groep Lean adviseurs. Vanuit die groep kwam de vraag naar een incompany Ynnovate Training, omdat ze op zoek waren naar een activerend vervolg na het einde van een Lean sessie. De methodiek van Ynnovate bleek daar naadloos op aan te sluiten: “Inmiddels hebben we zelfs de Lean sessies in een Ynnovate jasje gestoken, met energizers en leuke kennismakingen. Het is ook heel leuk om nu met een grote groep Ynnovators te zijn (nu de tweede incompany training net is afgerond). Je merkt dat de organisatie het herkent en heel erg waardeert. Dat was als Lean adviseurs nog niet zo het geval, maar door Ynnovate worden we nu vaak gevraagd.”

“Inmiddels hebben we zelfs de Lean sessies
in een Ynnovate jasje gestoken,
met energizers en leuke kennismakingen.”

Knellende agenda’s en rolvastheid
Op de vraag of dat eigenlijk wel past in de agenda’s, reageert Marc eerlijk: “Ja, dat knelt wel eens. De kunst is om niet te veel op je bordje te nemen, maar dat is lastig als je alles zo leuk vindt. Inmiddels heb ik geleerd me steeds beter te beperken tot mijn rol. Voor je het weet ga je van facilitator naar opdrachtgever en dat moet je zien te voorkomen. Ik ben daar nu heel duidelijk in: ik doe de sessie, maar de uitkomsten zijn voor jou. Die duidelijkheid is voor iedereen heel fijn eigenlijk.”

Marc heeft veel geluk met een afdelingshoofd dat hem veel tijd gunt om hier mee bezig te zijn. “Mijn afdelingshoofd merkt dat zijn hele afdeling stappen maakt hierdoor.. Het blijft natuurlijk altijd experimenten, je probeert dingen uit. Of ik dan vaak blunder? Nee hoor, dat valt wel mee. Daarom ben ik ook zo enthousiast over Ynnovate: je merkt dat de technieken gewoon goed werken. Je kan de beloften doen: als je mij dit laat doen, dan komen we ergens. Ik durf die belofte te doen omdat ik in de methodiek geloof.”

“De kunst is om niet te veel op je bordje te nemen,
maar dat is lastig als je alles zo leuk vindt.”

En hoe is het dan om met een grote groep Ynnovators in de gemeente Medemblik te zijn? Zoek je elkaar vaak op? “We hebben als Lean adviseurs een ruimte boven in het gebouw, in de gang, waar we al onze ideeën ophangen en acties doorgeven. Als iemand een vraag heeft, doen we een intake en komen we tot een opdracht. We bedenken dan welke methodiek zou passen en wie deze opdracht kan en wil doen. Nu – met een nieuwe groep Ynnovators er bij – wordt het nóg belangrijker om het op een overzichtelijke manier bij te houden. Het mooie aan de training van Ynnovate is dat het heel erg bij draagt aan talentontwikkeling. Je ziet nu mensen voor de groep staan, die dankzij de training daar heel zelfverzekerd staan en een nieuw talent hebben ontdekt. Super gaaf.”

 

Smiley Posters

Wil je zelf ook aan de slag met de Smiley Posters? Bestel en/of download ze dan via de webshop van Ynnovate.

This entry was posted in Ynnovator aan het woord. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord