Vertel eens…

Inge van Dijk, Innovatie Booster bij Ynnovate

Inge, waar ben je mee bezig?
‘Het is momenteel kwart voor zes in de ochtend en ik stap zo in de auto naar de eerste Ynnovators Meet-Up die we organiseren voor een groep deelnemers aan de open Ynnovate Training.’

Kwart voor zes in de ochtend? Waarom zo vroeg?
‘Ik woon in Hardenberg en tussen Harderwijk en Amersfoort staat al vanaf half zeven ’s ochtends file. Omdat ik er anders in totaal vier uur over zou doen met het openbaar vervoer kies ik dus toch voor de auto. Bovendien, als ik niet op het StormHonk (de Ynnovate locatie in Utrecht, red.) draai, moet ik ook veel spullen mee nemen, dat is echt te veel voor het openbaar vervoer.’

Hardenberg?!???
‘Ja Hardenberg, dat ligt onder Coevorden tegen de Duitse grens aan. Dat is wel wat ver weg, maar ja, we wilden graag weg uit de Randstad. Onze droom was een vrijstaand boerderijtje met een beetje grond of tenminste een grote tuin en schuur. We zijn gewoon gaan kijken waar we dat konden realiseren voor het budget dat we hadden. Zo kwamen we uit in Hardenberg.’

 

‘Onze droom was een vrijstaand boerderijtje met een beetje grond
of tenminste een grote tuin en schuur…. Zo kwamen we uit in Hardenberg’

 

Vind je dat niet veel te ver rijden iedere keer?
‘Ach alles went. De tijd in de auto besteed ik ’s-ochtends zo vroeg aan het luisteren naar het nieuws en ik ben dol op luisterboeken. ’s-Middags heb ik vaak nog wel wat telefoontjes om te plegen of pak ik er gewoon weer mijn luisterboek erbij. Tot slot geeft het feit dat ik een enorm tof plekje van Nederland mijn thuis mag noemen me altijd energie! Dat maakt al het reizen meer dan waard.’

En de eerste Ynnovators Meet-Up voor de open training? Vertel…
‘Ja, bij de incompany trainingen organiseerden we al een tijdje Meet-Ups na afloop van de training. Een soort terugkommoment met de groep Ynnovators. Innoveren is namelijk niet makkelijk. Als je er eenmaal actief mee aan de slag gaan loop je tegen allerlei problemen aan. Tijdens de Meet-Up delen we ervaringen en verbreden en verdiepen de Ynnovators hun vaardigheden als innovatieprocesbegeleider. Sinds kort organiseren we deze Meet-Ups niet alleen na afloop van een incompany training, maar ook voor deelnemers aan de Open Ynnovate Training. De dag heeft dan wel een andere opzet. Hij is meer afgestemd op een groep met Ynnovators uit verschillende organisaties. Nu het is gewoon gaan uitproberen, evalueren en dan weer aanpassen. Wel weer spannend dus.’

Spannend? Waarom?
‘Omdat vandaag het de eerste keer is dat we dit programma draaien. Vult het de behoefte in die de deelnemers hebben? Lopen alle onderdelen zoals we verwachten? Hoe zitten we in onze tijd? Overigens vind ik voor de groep staan iedere keer weer spannend. Of het nu de eerste keer is dat ik een bepaalde techniek met een groep doe of de 100-ste keer. Dat zit een beetje in mij. Als je mij zes jaar geleden verteld had, dat ik nu fulltime trainer en procesbegeleider zou zijn, had ik je uitgelachen! Zelf deelnemen aan de Ynnovate Training heeft me echt over die schroom heen geholpen!’

 

‘Als je me zes jaar gleden verteld had dat ik nu fulltime trainer
en procesbegeleider zou zijn, had ik je uitgelachen!’

 

Hoe kom je eigenlijk bij Ynnovate terecht?
‘Ik werkte samen met Fleur Pullen bij de RDW. Zij nodigde mij uit om mee te doen aan de eerste Ynnovate Training. Super leuk! En vanaf dat moment was ik verslaafd ;). Ik pakte iedere kans om ook maar iets met de geleerde technieken te doen op mijn werk. Ook al was het geen volledige innovatiesessie. Ik werd steeds meer gevraagd en kreeg dus ook de kans om zo meer ervaring op te doen met innovatieprocessen begeleiden. Daarnaast heb ik altijd contact gehouden met Fleur toen zij de RDW verliet om fulltime voor Ynnovate aan de slag te gaan. Zo ben ik ook het bestuur van de Stichting Ynnovate Fonds ingerold. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gevraagd of ik kon helpen bij het geven van trainingen. Dat mocht ik proberen! De eerste keer ging beslist niet soepel, maar gelukkig hadden Fleur en Esther vertrouwen. Ik leerde veel en het ging gelukkig snel beter. Het helpt natuurlijk dat ik het heerlijk vind om mensen dingen uit te leggen.

Uiteindelijk ging ik eind 2015 fulltime werken bij Ynnovate. Was dat even schrikken! Afscheid nemen van mijn vele collega’s, vaste contract, enorme hoeveelheid vakantiedagen, groot opleidingsbudget en ook van mijn hoge salaris. Maar vanaf minuut één was mijn keuze al gemaakt. Ja, dit wil ik! Ik heb de sprong gemaakt en heb er nog geen minuut spijt van gehad. Dat zou ik iedereen toe willen wensen: zie je kansen, pak ze en maak de sprong, al lijkt die nog zo eng! Volg je droom, dat geeft tonnen energie en heel veel leuke (leer)momenten.’

 

‘Zie je kansen, pak ze en maak de sprong, al lijkt die nog zo eng!
Volg je droom, dat geeft tonnen energie en heel veel leuke (leer)momenten’

Comments are closed.