Zeldzame ziekte wordt eendagsvlieg?

Volgens de website Fijnedagvan.nl is er (bijna) elke dag wel ‘iets te vieren’. Een mooie aanleiding om elke maand hier een ‘feest’dag uit te lichten en aan de hand daarvan verwonderingen, vragen en verbeteringen binnen de overheid te delen. Deel 5: 29 februari, Nationale Zeldzame Ziektendag en Dag van de Eendagsvlieg

Toeval is logisch

Soms komt je blog onderwerp zo automatisch tot stand dat het alleen maar toeval is dat er ook een dag over wordt gevierd (hoewel, Johan Cruijff zei al toeval is logisch. Of zoals Herman Finkers zei: “als een epilepticus elke dag om 15 uur een toeval heeft, is dat geen toeval meer”). Vandaag, op deze uitzonderlijke schrikkeldag, is het zowel Nationale Zeldzame Ziektendag én Dag van de Eendagsvlieg. Het is trouwens ook nationale RSI-dag maar daar kon ik geen goede moppen over vinden.
Deze actuele zeldzame ziekte, die hopelijk ook een eendagsvlieg wordt maar dat weten we nu nog niet, is natuurlijk het corona-virus. Hoewel een virus één voordeel heeft: het wordt al snel niet meer tot de zeldzame ziekten gerekend.

Waarom doet de gemeente niets?

Ik weet nog waar ik was toen ik hoorde dat het Corona-virus in Nederland kwam. Ik was in het park en de zon ging onder. Nee hoor, ik was gewoon thuis. En in dit geval heeft elk nadeel een voordeel, want ik ben vorig jaar verhuisd van Tilburg naar Schijndel. Ik denk dat ik de corona-hype al vooruit was, want in Tilburg werd de eerste Nederlandse besmetting in het ziekenhuis opgenomen. En bijna meteen kwam de vraag, ditmaal van Coleta uit Loon op Zand: “waarom doet de gemeente niets?”  En dat terwijl de burgemeester van Loon op Zand zelf toch echt wel een doener is. Dan zou je haast gaan denken dat de slogan niet voor niets is: “je werkt bij een bedrijf, je staat in de winkel en je zit bij de gemeente.” Ik denk dat iemand al wel snel heeft verteld wat de taken van de gemeente bij zoiets zijn. Het stukje dat de gemeente niets doet was namelijk al snel van de website van Omroep Brabant af.

Hysterie

Maar wat ik vooral typisch vind is hoe de hysterie om ons heen slaat. Mondkapjes raken uitverkocht, zelfs in het niet-bestaande Etten-Leur (maar dat is ook logisch gezien onderstaande tweet van Jelmer Visser). Mensen gaan hamsteren (mijn broer wilde het gewoon weekboodschappen noemen, maar dat klonk toch minder dramatisch). Het leidt ook weer tot allerlei complottheorieën, dus mijn blog uit november kan weer van stal worden gehaald. Het enige positieve wat ik hier tot nu toe uit haal, is dat de deskundigheid van het RIVM gelukkig nog niet ter discussie wordt gesteld. Tenminste niet in mijn ‘bubbel’.

Wetten minder relevant

Maar daarnaast zie je bijvoorbeeld ook dat wetten met voeten worden overtreden. Weet u nog, de AVG waar ik het in mijn vorige blog over had? Nou, niet relevant meer merk ik wel. Er circuleert een foto van de ‘verdachte’ man, oftewel degene die het slachtoffer is van een virus waar hij zelf niets aan kan doen. Mensen delen de foto volop op social media met daaronder zelfs allerlei verwijten. En de letterlijke teksten “fuck de privacy, als hij ons ziek maakt dan kan ie de pot op met zijn privacy” (ik verzin dit niet). Het noopte mijn (ja ik voel me nog steeds trotse Tilburger ja) burgemeester Theo Weterings (die op een uitstekende middelbare school zat overigens, maar dat geheel ter zijde) dat hij benadrukte dat de man goed had gehandeld. Hij was immers carnaval gaan vieren toen hij nog niet besmettelijk was. Alle andere virussen die je bij carnaval kunt oplopen, laten we voor het gemak achterwege. Hoewel dit virus wel leuk is trouwens.

Zegen en wegzending

We erkennen met zijn allen dat het corona-virus heel vervelend is. Maar ook dat we op dit moment nog niet veel weten. En wat we weten staat op de website van het RIVM heel helder uitgelegd. Misschien is het interessant of we een Ynnovate-sessie kunnen doen om te kijken hoe we de verspreiding verder kunnen tegengaan. Volgens mij zijn er wilde ganzen genoeg. Met een beetje geluk dringen we deze tot nu toe zeldzame ziekte terug tot een eendagsvlieg.
Ik wens alle (potentiële) slachtoffers, zieken en hun omgeving alle rust, privacy en beterschap toe. De rest van Nederland wens ik vooral veel kalmte en nuchterheid. Daar ben ik zelf na een weekje carnaval wel aan toe. En anders kun je altijd nog gaan sporten: deze week start immers ook de week van het sportplezier. Gelijk een mooi medicijn tegen de RSI?

About Jan Bellemakers

Jan Bellemakers is een ambtenaar en daar is hij trots op. Momenteel werkt hij als Hoofd Sport & Bewegen bij de gemeente 's-Hertogenbosch. Daarnaast is hij actief in de organisatie van Serious Ambtenaar. Sinds 2015 is hij een actieve Ynnovator. Omdat elke dag een feestje is, blogt hij aan de hand van feestdagen op fijnedagvan.nl over zijn verwonderingen in de ambtenarij, de overheid en het leven in het algemeen.
This entry was posted in Blogpagina. Bookmark the permalink.

Comments are closed.