Zijn wij mensen van nature goed of slecht?

“De meeste mensen deugen”. Zo luidt de titel van het boek van Rutger Bregman. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep van binnen geneigd tot het goede of het kwade? Op die vragen probeert Rutger met zijn boek antwoord te geven en hij concludeert dat de meeste mensen eigenlijk zo slecht niet zijn. Die instelling bevalt me wel. Natuurlijk, er gebeuren ellendige dingen en ja er zijn mensen die niet het beste voor hebben met anderen, maar als de meeste mensen deugen waarom handelen we hier dan niet naar? Of doen we dat wel?

“Meer dan ooit worden wij aangesproken op onze flexibiliteit, ons doorzettingsvermogen en onze creativiteit”

In mijn vorige blog over ons ‘reptielenbrein’ schreef ik over het belang om de mens te zien achter je collega, in plaats van alleen te kijken naar geleverd werk of reactie. Juist dit maakt de huidige situatie waarin wij zitten enorm interessant. Meer dan ooit worden wij aangesproken op onze flexibiliteit, ons doorzettingsvermogen en onze creativiteit. We moeten improviseren, we moeten ons aanpassen, maar ik vind het eigenlijk wel leuk. Ja de muren komen soms op me af, maar ik ben nog gezond en ik mag een ommetje maken buiten, dus wat zou ik eigenlijk klagen?

Als Nederlanders vinden wij heel veel van verschillende dingen. Daniëlle Braun bestempelt ons Nederlanders als polderaars. We praten graag mee, vinden er wat van maar “raken een beetje in shock als Trump het Europese vliegverkeer dichtgooit. Teveel spierballen voor ons.” zo stelt Daniëlle Braun en dat klopt ook. Het eerste weekend na de ingrijpende maatregelen gingen we er met zijn allen nog massaal op uit, het was immers lekker weer en de ernst van de situatie was misschien ook nog niet bij iedereen doorgedrongen. Inmiddels hebben we een manier gevonden en kunnen we ons prima aan te maatregelen houden. En dat niet alleen. Wij hebben massaal aandacht voor onze medemens en wat deze medemens nu nodig heeft. We zien dit los van iemand zijn werkzaamheden, mening of zelfs politieke voorkeur.

“Het lijkt te kloppen, HET KLOPT”

Ik ben persoonlijk fan van Rutger Bregman, onder andere vanwege zijn kijk op de wereld en zijn eerdergenoemde boek. Mijn eerste dagen thuis waren onwennig. Ik wilde graag iets terugdoen voor de mensen die het echt nodig hadden en de onzekerheid en onduidelijkheid hielden mij bezig. Tot mijn grote blijdschap zag ik dat ik niet de enige was die iets wilde betekenen. Het ene mooie initiatief na het andere initiatief ontstond na de aankondiging van de maatregelen. Ik dacht gelijk aan Bregman en zijn boek. Het lijkt te kloppen, HET KLOPT. Als het erop aankomt laat het overgrote deel van de mensen zich van zijn beste kant zien. We supporten massaal onze locals die in de problemen komen, we zetten massaal beren achter het raam zodat kinderen op berenjacht kunnen, we gaan op raamvisite, we bellen onze familieleden vaker, we doen boodschappen voor mensen die de deur niet uit mogen en zo kan ik gelukkig nog heel lang doorgaan.

Hou dit vol!

Onze Minister-President zei op 31 maart 2020: “we zijn voorbij de start, maar nog niet voorbij het eind van het begin”. We hebben nog een lange weg te gaan en deze situatie kan nog even duren, maar als ik de president mag geloven zijn we op dit moment best goed bezig als land. Het is nog ver vooruitkijken, maar uiteindelijk gaan we de finish bereiken. Ik hoop zo dat we de mentaliteit die we als Nederland nu hebben blijven vasthouden, ook als we de finish bereikt hebben. En nog lang daarna. De meeste mensen zijn van nature goed en willen juist mensen helpen, zo blijkt ook (en misschien juist) in deze crisis. Laten we dit klein beetje extra aandacht voor de medemens en hun verhaal vasthouden. Een momentje aandacht mensen, het kan je heel wat opleveren.

About Maaike Hofmeijer

Sinds 2015 loop ik rond bij de afdeling van Sport & Recreatie bij de gemeente 's-Hertogenbosch. Binnengekomen als stagiair, inmiddels werkzaam als kartrekker van Team Verenigingen. Van sporten word ik ontzettend blij, zowel werkgerelateerd als privé (handbal). Naast sport vind ik organisatiecultuur en het proces van veranderen/loslaten van bestaande structuren ontzettend interessant.
This entry was posted in Blogpagina. Bookmark the permalink.

Comments are closed.